A cookie-k elfogadásával hozzájárul releváns tartalmak megjelenítéséhez. Adatait harmadik fél részére semmilyen célból nem szolgáltatjuk ki!

Kézfertőtlenítő állomások

    

Kézfertőtlenítő kihelyezése a vírushelyzet miatt ajánlott, egyes területeken kötelező a működés szempontjából. Azon túl megnyugtatja a vendégeket, látogatókat, munkavállalókat a közösségi helyekre történő látogatás alkalmával. Amikor az intézmény üzemeltetője szembesül az igénnyel, könnyen elveszhet az online kínálat útvesztőjében. Azért készítettük el ezt a cikket, hogy segítséget és támpontot nyújtsunk kézfertőtlenítő állomás beszerzése előtt.

              

A kézfertőtlenítő szerek fajtái 

 

Fertőtlenítő szappanok

Ezeket mosdókba szerelt adagolókban használják. A virucid hatású szappanok hatékonyak ugyan, de vízzel kell öblíteni, ezért nem jó megoldás beléptető kapuk, recepciók, éttermek teraszai esetében és üzletek bejáratainál.

 

Alkoholos fertőtlenítő szerek

Ezek a fertőtlenítő szerek, melyek 70%-nál magasabb alkoholtartalommal rendelkeznek, gyors behatási idejükkel már megoldást jelentenek a fenti helyzetben.

                              

 

Az adagoló berendezések fajtái, a választás szempontjai

 

1. szempont  Az adagoló milyen állagú anyag adagolására szolgál:

2. szempont  Az adagoló berendezés működésének fajtái szerint lehet:

3. szempont  Az adagoló utántöltésének lehetősége:

Folyadék adagolók Másnéven "spray" adagolók, melyek permetezik a fertőtlenítő szert, ezzel jelentős mértékben megkönnyítik a használatot és higiénikusak.  

Kézzel működtethető kézfertőtlenítő adagoló

Minden olyan adagoló, amely érintéssel működtethető, manuális. Ez azért fontos esetünkben, mert jelentős víruskockázati tényező az érintéses keresztfertőzés.

Amikor az egyik használó az adagoló berendezéshez érve adja tovább a fertőzést a másik használónak. A vélemények megoszlanak ennek a veszélynek a nagyságáról, de mindenképpen a szempontok közé sorolható.

 

Tartályos rendszerű kézfertőtlenítő adagolók

Ennél a kivitelnél szabadon választható mikor milyen anyagot töltünk bele, de figyelni kell az állag megfelelőségére. A spray rendszerű adagolók nem képesek a sűrűbb, gél állagú  szerek adagolására, eltömődhetnek.

A gél adagolók képesek folyékony kézfertőtlenítő szerek adagolására, mindössze kevésbé komfortos és higiénikus megoldás. Nagy forgalmú helyekre ezt javasoljuk. Kannás utántöltővel kedvezőbb áron üzemeltethető!

Gél adagolók A legtöbb folyékony szappan adagoló alkalmas a gél állagú alkoholos kézfertőtlenítő szer adagolására. Használata egyszerű, az anyag nem folyik ki a tenyérből.  

Érintésmentes működtetésű kézfertőtlenítő adagoló

Másnéven "szenzoros" adagoló. Mint a neve is mutatja, az elektromos működtetésű érintésmentes adagolóval a fent említett keresztfertőzés kockázata elkerülhető.

Ezek a tápellátás kiépítettsége alapján kétféle kivitelűek. Hálózati adapterrel rendelkezők, melyhez kiépített elektromos aljzatra van szükség, illetve elemmel működőek. Némely esetben hibrid, mindkét módon funkcionáló is lehet. Fontos a felhasználás helyének felmérése!

 

Patronos rendszerű kézfertőtlenítő adagolók

Ezt a rendeszert nagyobb gyártók a töltőanyag későbbi utánrendelése miatt fejlesztették mi. Minden ilyen gyártó egyedi kiszerelésű, zárt patronokban kínálja a kézfertőtlenítőit. Ezek jó minőségű termékek, de literenként magasabb ár párosul hozzájuk. Nagy forgalmú helyeken nem javasoljuk!

Habosító adagolók Ritkán alkalmazott technikai megoldás, jellemzően nagyobb gyártók nem utántölthető renszereiben találhatjuk meg. Nagyon kellemes és takarékos megoldás, de drága!  

Könyökkaros kézfertőtlenítő adagoló

Ez egy manuális adagoló, mely nem a tenyér bőrfelületével, hanem a könyök ruhával fedett részével történő nyomásra lép működésbe. Nincs keresztfertőzési veszély.

     

 

Állványos kézfertőtlenítő állomások

 

A fent kifejtett adagoló berendezéseket falra szerelve alkalmazzák, de mi a helyzet akkor, ha nincs fal? Az önállóan álló kézfertőtlenítő állomás adagolója nem különbözik a fertőtlenítő állomás adagolójától. Jórészt külön és állványra szerelve is megvásárolhatók. Az állvány milyensége a kulcs kérdés ez esetben. A választás szempontjai a következők:

 

1. szempont   Az állvány anyaga:

2. szempont  Az állvány magassága:

3. szempont   Az állvány stabilitása

Fém állvány

Ezek jóesetben vasból készült fémszerkezetek, melyek ha megfelelő paraméterűek, akkor stabilak és biztonságosak tudnak lenni. A kivitelezésen, megmunkáláson sok múlik. Legyen megfelelően magas, lehetőleg szinterezett (porfestett) kivitelű. Kellemetlen, ha egy elégtelen festésű állvány rozsdafoltot hagy a díszburkolaton.

Kétségtelen hátránya ezeknek az állványoknak, hogy nagy helyigényűek, nehezen szállíthatók és tárolhatók.

  Magas állvány   150-160 cm

A magas állvány feltünő, az adagoló szemmagasságban helyezkedik el, az információs tábla, ha van rajta jól olvasható. Minnél magasabb annál nagyobb súly képes stabilan tartani. A nehéz állványban több az anyag, költségesebb.

 

 

Fontos a stabilitás!

Felborítják a vendégek és kárt, balesetet okoznak. Ez minden felhasználó rémálma! Gyakorlati tapasztalat, egy jól megválasztott alacsony súlypontú, vagy önsúlyú állványt nem borítanak fel. Tekintélyt parancsolóan áll a bejáratban, használatra ösztönöz és mikor közel lépnek hozzá, legtöbben rálépnek a talpára.

Műanyag állvány

Az ilyen kivitelű szettek legtöbb esetben dobozban, adagolóval együtt összeszerelésre készen kerülnek forgalomba. Előnyük egyben a hátrányuk is, kisebbek, könnyebbek, de komplettek és jól használhatók. A kisebb magasságukból kifolyólag felborulásra ezek sem hajlamosak. Jó választás lehet, de nem minden kivitelű egyformán jó!

  Alacsony állvány  110-130 cm

Az alacson állvány adagolója kézmagasságban helyezkedik el, a használatát ez hátrányosan nem befolyásolja, gyerekek esetén előnyös is. Optimális óvodákban és iskolákban.

Ezek általában könnyűek, idő múltával szétszerelhetők, dobozban elcsomagolhatók. Előny, főleg akkor, ha több, vagy több tíz darabról van szó!

 

                                        

 

 Választáskor a fent leírtak alapján járjon el és nem lesz probléma!