A cookie-k elfogadásával hozzájárul releváns tartalmak megjelenítéséhez. Adatait harmadik fél részére semmilyen célból nem szolgáltatjuk ki!

A padlótisztítás nem űrtudomány! Greslap tisztítás

A padlótisztítás nem űrtudomány! Greslap tisztítás

Amikor csak állsz a frissen felmosott padló fölött, vakarod a fejed és nem érted miért csíkos még mindig...

Egy olyan jelenségről ejtenék néhány szót, mely minden takarítónak okozott már fejtörést, de a háztartások tisztán tartását is megnehezíti. Ez nem más, mint a kedvező ára és kopásállósága miatt előszeretettel alkalmazott hidegburkolat, a greslap. Ennek a felületnek van két sajátossága. Egyrészt, ha lecseppen rá valami, legyen akár tiszta víz, foltosan szárad, ami egyszerű felmosással akár el sem tüntethető. Másrészt hajlamos a fugázóanyagból felkenődött cement anyagát magába szívni ezzel egy fátyol szerű elszíneződést produkálni. Ez két különböző probléma, de közös a gyökerük. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk takarítani meg kell értenünk a dolog fizikáját. Annak ellenére, hogy az emberek általában nem szeretnek belemenni a részletekbe, egy kicsit mégis elkerülhetetlen lesz!

A greslap kinézetében alig különbözik más padlóburkolóktól, mégis teljesen különbözik. Ezt a lapot nem agyagból készítik, melyre égetéses módszerrel zománc szerű máz kerül. Ezt őrölt kemény kőzetből kötőanyag segítségével magas hőmérsékleten és nagy nyomással préselik. Egy préselt lapról beszélünk, ami nincs bevonttal ellátva. Tehát alap esetben „nyitott” és „porózus” anyagú. Előbbi azt jelenti, hogy a felülete nyers, lélegző. Utóbbi azt, hogy bár szemmel nem látszik, teljes vastagságában képes átnedvesedni. Használat során ez a tulajdonsága ugyan részben elvész, de ez most mellékes.

Hol okozza ez a két tulajdonság a problémát padlótisztításkor? Mind a vízfoltok, mind a cement/mészfátyol jelenség abból ered, hogy a padlótisztítás során használt víz oldószerként hat és a greslap porózus anyagába mélyen beszívódik. Ha beszívódott onnan a fizika törvényszerűségei miatt nehezen jön ki. Értjük már miért vagyunk vert helyzetben egy háztartási felmosó pamaccsal a kezünkben? Eltúlozva olyan ez, mintha a garázs előtti térkőről papír zsebkendővel próbálnánk meg az autónkból kifolyt motorolajat feltörölni nehogy meglássa a házigazda. Felesleges próbálkozás.

A jó hír az, hogy van megoldás. A rossz hír pedig az, hogy nem egyszerű és végképp nem olcsó.

Greslap alaptisztítás hozzávalók:

egy darab egytárcsás súrológép,
egy darab közepes erősségű súrolótárcsa
egy darab vízszívó berendezés,
egy darab saválló permetező,
egy lapos felmosó szett mikroszálas, vagy pamut mop-pal
az igénynek pontosan megfelelő tisztítószer
egy flakon 20% -os ecet

Általános greslap padló alaptisztítás:

Töltsük fel a súrológép tartályát vízzel, majd tegyünk hozzá greslap tisztításra alkalmas tisztítószert, ilyen például a Kiehl Corvett, melyet a szennyeződés függvényében 5-10%-os oldat formájában használjuk. A súrológép tartályából vigyünk fel tisztítószeres oldatot akkora felületre, amekkorán a folyamatot egyszerre, a rászáradás elkerülésével elejétől a végéig meg tudjuk csinálni. Ezután géppel alaposan és módszeresen súroljuk át a felületet. Az enyhe habképződés segít megítélni a hatékonyságunkat a folyamat közben. Ha végeztünk vízszívó berendezéssel eltávolítjuk a feloldott szennyeződést. Ezt követően végül egy bő ecetes vizes felmosás és a víz ismételt szárazra szívása következik.

Kivitelezés utáni greslap padló alaptisztítás:

Töltsük fel a súrológép tartályát vízzel. Töltsük fel félig a saválló permetezőt vízzel. Tegyünk hozzá cementfátyol eltávolítására alkalmas savas tisztítószert, például a Kiehl Powerfix-et 1:1 arányban. Permetezzük be egy akkora felületet amekkorán a folyamatot egyszerre, a rászáradás elkerülésével elejétől a végéig meg tudjuk csinálni. Vigyázzunk, hogy a permetező ne porlassza a savas anyagot, mert belélegzése ártalmas! Ezután géppel alaposan és módszeresen súroljuk át a felületet úgy, hogy a gép tartályából nem adagolunk semmilyen folyadékot. Mindenképp kerüljük el a rászáradást, ha szükséges akár ismételt permetezéssel. Ezt követően a súrológép tartályából tiszta vízzel hígítsuk a felületen dolgozó savas anyagot, majd vízfelszívó segítségével szívjuk szárazra a padlóburkolatot. Következő lépésként tegyünk a felmosóvödörben lévő vízhez némi lúgos felmosószert, lehet bármi és végezzünk áztató felmosást enyhe súrolással a savas kémhatású felület PH értékének közömbösítése érdekében. Ellenkező esetben később előfordulhat fuga kipattogás, marás, roncsolódás. Végső lépésként a felhordott öblítővíz felszívása, a felület esetleges szárazra törlése következik.

Az eredmény mindkét esetben egy teljesen hibátlan optikájú, selyemfényű grespadló burkolat kell legyen. Mint megállapítható a grespadló alapos tisztítása nem egy hétköznapi takarítási feladat és idő és eszközigényes is, de az eredmény tükrében megéri!

Figyelem!

A padló alaptisztításakor nem előnyös a meleg felület. Padlófűtés esetén zárjuk el, hogy megakadályozzuk a korai száradást és a felpárolgást.

A savas tisztítószerek alkalmazása balesetveszélyes, bőrrel való érintkezése és gőzének belélegzése igen ártalmas. Munkavégzés közben a folyamatos szellőzés biztosított kell legyen!

A padló alaptisztítószerek és savas alaptisztítók felületaktív, korrozív anyagok. Használat során a határos felületeket óvni kell a fröccsenéstől és a cipőtalpon történő áthordástól. Az eszközöket használat után alaposan el kell mosni, a károkozás elkerülése és más tárgyakkal, felületekkel való érintkezés megelőzése érdekében.

Első számú jótanácsunk a gyakori kérdések alapján arra a problémára, hogy csíkos a padló felmosás után, hogy ne adagoljuk túl a tisztítószert a felmosóvízbe. Sőt minden második felmosás után egy tisztavizes mikroszálas huzattal történő felmosás következzen. Greslapon is és más felületen is a tisztítószer felhalmozódása okozza a csíkos hatást.

A greslap napi takarítás során nagyon kényes a felmosás minőségére. Rendszeres takarítás, sűrű felmosóvíz csere és alaposan kipréselt felmosó mop a titok. A hibák csak száradás után válnak láthatóvá és akkor is csak az látja meg aki látni is akarja. Figyelem az alkalmazott nem mindig látja meg!