A cookie-k elfogadásával hozzájárul releváns tartalmak megjelenítéséhez. Adatait harmadik fél részére semmilyen célból nem szolgáltatjuk ki!

KIPRÓBÁLTUK! - Itt van minden részlet ami a gyári leírásból hiányzik...

KIPRÓBÁLTUK! - Itt van minden részlet ami a gyári leírásból hiányzik...

NILFISK SC401 B gyalogkíséretű tárcsás padlósúroló gép – TESZT

5 perc olvasási idő, hogy teljesen képbe kerüljön az egyik legkedveltebb padlótisztító automatáról.

Ismét egy akciós és igen közkedvelt berendezés kerül terítékre. Ez az padlósúroló berendezés egy igen kompakt és sokoldalú eszköz, amely olyan elterjedt, hogy lehet sokak számára be sem kéne mutatnunk.

Ők már tudják a gépről, hogy:

- két ember elég a felemeléshez!

- a 43 cm átmérőjű kör alakú súrolókefe felszedésére a gép önmagától képes.

- a 30 literes tisztavíz tartály feltöltése pillanatok alatt elvégezhető.

- a beépített 230 V-os töltő figyeli és szabályozza a feltöltést. 

- a felületi kefenyomás ennél a Nilfisk gyalogkíséretű tárcsás berendezésnél nem változtatható.

- az egyszerű, de sokfélképpen variálható üzemeltetés néhány perc alatt kitapasztalható.

- és nem utolsó sorban... csendes működés jellemzi!

Régóta vártuk, most megérkezett! Egy pályázat keretében állítottuk csatasorba ezt az univerzális padlótisztító gépet, hogy partnereink kibérelhessék, tartósan kipróbálhassák mielőtt vásárolnának egyet. Ez a döntésük meghozatala előtt igen hasznos lehet. Miért? Mert a számok, csak számok. Az eladó az mondja, ami az érdeke, de minden felhasználási hely más és más. Lehet, hogy elég a munkateljesítménye, de előfordulhat, hogy a napi munka elkészülte előtt 10 perccel merül le. Vagy az is előfordulhat, hogy egy 10 cm-el szélesebb munkaszélességű berendezéssel a heti munka egy nappal rövidebb lehetne. Esetleg nem fér be a liftbe, raktárba, vagy a szállító járműbe. Adódhat olyan helyzet, hogy a gyakorlatban elégtelen a tisztítási teljesítmény.  kiegészítőkkel és megfelelő tisztítószerrel kombinálva esetleg megoldjuk a problémát. Ha ezeket a tapasztalatokat megoszthatják velünk, számolgatunk és egy olyan berendezést válaszhatnak, amivel öröm lesz a munkavégzés.

Az SC401 a Nilfisk olyan alap gépe, amely többféle változatban is kapható. A legegyszerűbb az SC401 E kábeles, az SC401 B akkumulátoros és az SC401 B Full Pack akkumulátoros padlótisztító berendezés. Tesztünk alanya az utóbbi, legjobban felszerelt változat.

-A kábeles kivitelt csak az ára teszi vonzóvá. Az alap gép elméleti tisztítási teljesítménye a kábel miatt erősen korlátozódik, mert az idő jelentős részében a hosszabbítókkal bajlódik az ember. Ha meg nem olyan nagy a terület, akkor nem szükséges ez a gép, elég egy kisebb, olcsóbb is. Persze vannak olyan szempontok, például a gép súlya, vagy a korlátlan üzemideje, ami e felé tereli vásárlót. A kábeles berendezés egy akkupakknyival kisebb össztömege miatt könnyebben szállítható.

A két akkumulátoros padlótisztító automata között felszereltségben mutatkozik meg a különbség. Az alap SC401 B egy stabil, nagy akku kapacitású alap berendezés. Elvégezhető vele minden olyan feladat, ami a másik felszerelt változattal. Az extrák listája, vagyis a különbség a következő:

A Nilfisk SC401 B Full Pack súroló és vízfelszívó automata ezen felül rendelkezik:

-2x12V-os akkumulátor pakkal, amely a legnagyobb költségtétel.
-A standard súrolókefén felül PAD-tartóval a súrolótárcsák befogásához.
-Vegyszeradagoló tartállyal, hogy ne kelljen kézzel bekevernünk a tartályba tisztítószert.
-Digitálisan beállítható vegyszeradagolással.
-Üzemóra számlálóval.

Tömören összefoglalva ezek a lényeges különbségek, de természetesen kipróbáltuk és megosztom a tapasztalataimat. Nettó tömege mindössze 61 kg, de mivel egy teljesen felszerelt gépről van szó, a csomag súlya 151 kg. Targoncával felettük, de ha nincs a helyszínen ilyen szerkezet, hogy vesszük le a teherautóról? A platón kibontottam és megvizsgáltam. Az akkumulátorok be vannak szerelve, integrált a töltő is. A felszívó gerenda és a súrolótárcsa leszerelésén felül nincs más, amivel megkönnyíthetnénk a dolgunkat. Építsünk rampát pallókból? Ez nem életszerű megoldás. Végül megtaláltuk a kialakított fogási pontokat. Két ember elégséges a megemeléshez, egy jobbról, egy balról. Remek! Mint utóbb kiderült ez volt a legnehezebb feladatunk, innen minden gyerekjáték volt. A felszívógerenda, ami a berendezés mögött összehúzza a piszkos vizet felemelt állapotban két szárnyas anyával rögzíthető. A 43 cm átmérőjű kör alakú súrolókefe felszedésére a gép önmagától képes. Le kell helyezni a padlóra, felemelt kefetartóval fölé kell állni, majd pedállal ráereszteni, a bekapcsoló és felszívás gombot egyidejűleg nyomva tartva a gép lassú fordulattal óvatosan beilleszti magát a kefén kialakított vájatba és ott megszorul. Le sem kellett hajolni. Töltsük fel tiszta vízzel! A berendezés orrában található egy fedél, ami alatt két nyílás bújik meg. Az egyik egy belső menetes lyuk, amin keresztül a vizes tömlő, vagy a tölcsér bedugható. Ugyanide betekerhető egy tartozékként kapott közbetét, ami a hétköznapi gyorscsatlakozók fogadására is alkalmassá teszi.

Nilfisk SC401 B gyalogkíséretű tárcsás padlósúroló gép vízfeltöltése gyorscsatlakozóval

A másik lyuk egy a tartályból kihúzható gégecső olyan gumi végződéssel, amit egyszerűen rádughatunk egy fali vízcsapra. Feltöltést követően az egész visszarejthető a tartályba. A gép sok praktikus részlete közül kétségkívül ez az egyik leghasznosabb. A 30 literes tisztavíz tartály feltöltése pillanatok alatt elvégezhető.

Nilfisk SC401B gyalogkíséretű tárcsás padlósúroló gép tartálya

Ezen a ponton választhatunk. A tartályba bekeverjük a tisztítószert előre meghatározva annak koncentrációját, vagy a szennyesvíz tartály alatt elhelyezkedő vegyszeradagoló tartályába töltjük a koncentrátumot, így megadjuk az esélyt magunknak, hogy munka közben változtassunk az oldat összetételén. Ezt a vezérlőpanel mellett található magyarázóábrák szerinti gomb kombinációkkal tudjuk megtenni. Ha nem szeretnénk a kezelőre bízni a kevergetést használjuk az adagolót. A dózis nem véletlenül nem változtatható szimpla gombnyomással, csak kombinációval.

Akkor essünk neki! Vagyis csak holnap, mert az akku nincs feltöltve. A savas és zselés munkaakkumulátorokat (ez esetben zselés) újonnan minimális töltöttségi szinten tárolják, mert így a legkisebb a degradációjuk. Első alkalommal egy teljes feltöltés-merítést érdemes elvégezni, hogy megfelelő kapacitást biztosítsunk az akkumulátorainknak. Ez érdemes szokásunkká váljon. Akkor teszünk a legjobbat, akkor használódik el legkevésbé, ha napi szinten használjuk a fenti módon. A beépített 230 V-os töltő figyeli és szabályozza a feltöltést, de a rendszeres lemerítésért mi vagyunk a felelősek. Az akkumulátoros berendezés elméleti munkaideje 3 óra, ami gyakorlatban 2,5 órát jelent. Ez azt jelenti, hogy egy 8 órás munkaidő alatt egyszer 2,5 órát használhatjuk. Amennyiben a teljesen lemerült gépet reggel tesszük fel töltőre, nem biztos, hogy aznap ki tudjuk használni. Érdemes munkaidő végén feltenni és akár éjszakára rajta hagyni. A töltő csak addig fogyaszt, amíg tölt aztán lekapcsol. Így a munkanap bármely szakaszában rendelkezésünkre áll a teljes kapacitás.

 Másnap teljes töltéssel indulhatott a próba. A felületünk betonfestékkel festett vadonatúj garázspadló. Kicsit érdes, nem is teljesen sima felület, viszont csak por és keréknyomok. Ehhez a kefe tökéletesen megfelelő, nem szükséges a súroló PAD használata. Amennyiben a padlón makacs olajos, vagy egyéb például gumi szennyeződés található, a megfelelő keménységű PAD egy hozzá való padlótisztító szerrel sokkal hatékonyabb lehet. Itt erről nincs szó, a tartályba egy általános habzásmentes felmosószer került. Igen habzásmentes, mert a vízfelszívó berendezések egyet nem szeretnek, ha a szennyes víz felhabzik. Ekkor a telítettség érzékelők, amelyek a piszkos tartályban felgyűlt folyadék szintjét érzékelik nem zárják el időben az üzemszerűen negatív nyomáson működő tartály szívónyílását. A habot beszívhatják a motorba. Ha nem is teszi tönkre azonnal a szívómotort, a nedvesség és a tisztítószer korrózióhoz vezethet, ami a motor csapágyazását kikezdheti. A szerviz megbontással megállapítja a vízszívás tényét és ugrik a garancia. Erre érdemes odafigyelni. Használjunk habzásmentes tisztítószert, vagy keverjünk habzásgátlót a piszkosvíz tartályba!

Beindítás középső gombbal, ezzel egyidejűleg automatikusan a felszívás és a tisztítószer adagolás is elindul egyes fokozaton. A berendezésünk előremenetét a kefe forgása biztosítja, amit kefehajtásnak nevez a szakzsargon. A gép súlya nem a kefére nehezedik, az a két nagy kerék és a két kisebb bolygó kerék viseli. Ebből is következik, hogy a felületi kefenyomás ennél a berendezésnél nem változtatható. A menetsebességet a kefeház fölött található manuális tekerőgombbal teknős/nyuszi véglet közt mi állítjuk be. Teknős végállásban gyakorlatilag kis rásegítés mellett mi toljuk a gépet, magától nem mozdul. Kis erőkifejtéssel indul csak meg. Ez a funkció határozottan előnyös szűk helyeken történő manőverezéskor. Nyílt terület súrolásánál nyuszi állás felé forgatva fokozatosan válik önjáróvá, így erőkifejtés nélkül bírható munkára az amúgy nem pehelysúlyú munkatársunk. A három fő funkciókapcsoló a kezelőfelületen nyomogatással kapcsolható akár kesztyűs kézzel is. Balra a felszívás be/felszívás ki/csendes üzem, középen a power on/kefemotor be/kefemotor ki, míg jobbra a tisztítószeres oldat adagolás be 1-2-3 fokozata/adagolás ki funkciók szabályozhatók egymástól függetlenül is igény szerint. Az egyszerű, de sokfélképpen variálható üzemeltetés néhány perc alatt kitapasztalható. A napi munkára könnyen ráállítható, a tisztítószer adagolás beállításával a hibák és üzemeltetési veszteségek esélye minimálisra csökkenthető.

Tehát az elindulás első lépése: a gép alatti vízcsap kinyitása, a beindítás, majd a felszívógerenda lábpedállal padlóra eresztése következik. Ez az ívelt felszívógerenda az, ami a dupla felszívógumit foglalja magába, a gép hátulján található és ezt a gumit húzza munka közben maga mögött a felületen. A felszívógumi nyomását a gerendán középen található tekerőcsavar segítségével állíthatjuk be a felületre. Túl gyengére állítva nem lesz tökéletes a felszívás, túl erősre állítva idő előtti elhasználódik. A súrolás hangja határozottabban hallatszik, mint a kefemotor és a felszívás együtt. Igazán csendes működés. A kezelőkarba épített tapintásérzékeny érzékelők figyelik a kezelő jelenlétét. Kezünk valamelyikét mindig a kezelőkaron kell tartanunk, különben a berendezés megáll, megakadályozza, hogy önjáró módban esetleg balesetet okozzon. A nedves súrolás hatékony, a felület a felszívógerenda mögött száraz, a kezelő talpnyomai nem látszanak a már megtisztított padlón. A 2,5 – 3 munkaórás akkukapacitás és a 30 literes víztartály ezután nem sok időt ad kávéra és cigarettára. Unalmas munkaórák következnek végtelennek tűnő négyzetméterek, hacsak nem rendelünk a géphez opcionális USB aljzatot a telefonunk, vagy MP3 lejátszónk számára.  wink

Munka végeztével még menet közben kikapcsolhatjuk a víz adagolását, kifogyasztjuk a rendszerben lévő oldatot, elengedjük a kart, a gép leáll, majd a pedál segítségével megemeljük a súrolókefét. Ezután a kefe felvétellel megegyező kombinációt használva a középső power és a felszívás gomb egyidejű nyomva tartásával a gép leveti magáról a kefét és a padlóra ejti. Felemeljük a felszívógerendát, helyére toljuk és leeresztjük a berendezés szennyes víz tartáját. Amennyiben szállítani szeretnénk, úgy a tisztavíz tartályt is eresszük le! A berendezés kopó alkatrészei a kefe és a felszívógumi. Megfelelően megválasztott kiegészítőkel és helyes gépbeállítás mellett hosszú élettartamúak. De soha ne tároljuk a padlótisztító berendezésünket padlóra leeresztett kefével és felszívógumival. A deformációjuk használatra alkalmatlanná teszi azokat és azonnali plusz költséget okoz.

Tehát a Nilfisk SC401B egy kompakt, praktikus és sokoldalú padlótisztító gép, amit egyeztetés után ki is próbálhat nálunk!