A cookie-k elfogadásával hozzájárul releváns tartalmak megjelenítéséhez. Adatait harmadik fél részére semmilyen célból nem szolgáltatjuk ki!

Hogyan takarítsuk ki a fürdőszobát? Tanácsok, praktikák...

Hogyan takarítsuk ki a fürdőszobát? Tanácsok, praktikák...

Az interneten rengeteg olyan információ olvasható, ami a fürdőszoba kitakarításával kapcsolatos. Tanácsok, praktikák és tisztítási módok egyaránt vannak, de azzal számoljunk, hogy sok cikk nem tükrözi a valóságot.

Hogyan tartsuk karban a szanitereket?

Ejtsünk néhány szót a mosdókról. Legtöbb esetben a mosdókagyló zománc bevonatú kerámia, de egyre gyakoribb az akril anyagból készült berendezési tárgy. Ezek esetében nem kell különösebb figyelmet fordítani a tisztítószerre, mert nincs olyan savas anyag, amely kárt tehet ezek felületén. Az akril anyagot óvni érdemes ugyan azoktól a tisztítószerektől melyek súrolóanyagot tartalmaznak, de a fő probléma a rájuk szerelt csapteleppel és a lefolyó legtöbb esetben krómozott fém alkatrészeivel szokott történni. A vízkő és szappanlerakódások eltávolítására számos fürdőszobai tisztítószert találunk az áruházak polcain, de legtöbb esetben ezek a vastag makacs vízkővel nem boldogulnak. Ekkor kerülnek elő az extrém megoldások. Ilyen például „a szomszéd mondta, hogy…”, „a nagyi mindig úgy csinálta, hogy…”. És megtörténik a „csoda”.
Lemattul a tükör, amire ráfröccsent a sósav, kivirágzik a krómozott csaptelep és levelekben hullajtja a nemesfém bevonatát, esetleg berágódik a keverő csaptelep és nem igen lehet a kart megmozdítani a belső korrózió miatt.

Szóval érdemes minden felültere a megfelelő tisztítószert alkalmazni. Olyan savas vízkőoldót válasszunk, ami összetételéből kifolyólag nem károsítja fémeket. Ilyenek például a foszforsavas, citromsavas, ecetsavas vízkőoldók ebben az erősorrendben. A PH érték segít meghatározni annak savasságát. Az 1-es a legerősebb, míg az 5-ös a legkímélőbb. Létezik még egy mosdóhoz használt anyag, amely felbukkan a fürdőben, ez pedig a márvány. Az igazi öngól! Elegáns, akár szép fekete színben, csillog-villog, gazdagságot sugároz. Ezek a jó tulajdonságok elillannak az első használat után és csak a baj lesz velük. A vízkő nem kíméli, ugyanúgy lerakódik rajta, mint a kerámia mosdókagylón, csakhogy erre a felületre nem szabad semmilyen savas, vagy lúgos anyagot használni, mert megmarja. Igen, a márvány és a mészkő felpolírozott fényes felülete egy szempillantás alatt lemattul, mintha 30 éves volna és nem lehet felfényesíteni, csak újra csiszoltatni. Tehát ha már elkövettük életünk hibáját és márványból készíttettünk fürdőszobai fajanszot, napi szinten semleges kémhatású, PH 7 -es értékű tisztítószerrel takarítsuk és töröljük szárazra, mert ha lerakódik a vízkő, vegyi eljárással el nem távolítható. A felületi bevonattal ellátott márvány sem biztosíték, mindössze az első két erősebb savas vízkőoldást bírja ki, azután leoldódik az is.

A fürdő helyiségek üveg felületein, a tükrökön (tükörfűtés), zuhanykabin üvegfalán, fényes bútorokon a csíkos száradás okozza a legtöbb problémát. Azért használjunk puha, nedvszívó mikrószálas törlőkendőket, mert nem karcolnak, felszívják a nedvességet, ezáltal a felület csíkmentesen szárad.

A fürdőszoba takarítását igyekezzünk rendszeresen elvégezni, hogy elkerüljük a makacsabb lerakódások kialakulását, melyek eltávolítása esetleg maradandó károsodás nélkül megoldhatatlan lenne.