A vendéglátó egységekben nem csak az ételek előállítására vonatkoznak szigorú szabályok, hanem a takarításra, illetve az edények mosogatására is. Utóbbi kapcsán fontos, hogy különbséget tegyünk, hogy mely eszközök érintkeznek vendégekkel és melyek azok, amelyeket az ételkészítés vagy a tálalás során használnak a dolgozók.
A törvény úgy szól, hogy a vendégek által használt edények és az ételkészítéshez és tálaláshoz használt üzemi edények és eszközök mosogatását térben vagy időben el kell különíteni egymástól, a keresztszennyeződést kizáró módon. Minden olyan edényt és eszközt, amely élelmiszerrel érintkezik, rendszeresen kell mosogatni, tisztítani, és szükség esetén fertőtleníteni.
Fertőtlenítő mosogatásra van szükség az alábbiakhoz:
- vendégek által használt, tehát fogyasztói edényekhez, eszközökhöz,
- az előkészítőkben használt edényekhez, eszközökhöz,
- az üzemi edényekhez abban az esetben. ha a fogyasztói edényekkel azonos helyen mosogatják őket.
A mosogatás alapvetően három fázisból áll: zsíroldásból, fertőtlenítésből és öblítésből. Kombinál hatású mosogatószer használatával a zsíroldás és a fertőtlenítés összevonható. Fontos, hogy a kézi mosogatáshoz használt víznek 40-45 fokosnak kell lennie. A zsíroldás és fertőtlenítés együttes elvégzéséhez a mosogatószeren feltüntetettek szerint kell eljárni, ügyelve a koncentrációra és a behatási időre.
Az öblítéshez szintén 40-45 fokos víz az ideális, és az újbóli használat előtt meg kell várni, amíg az edények megszáradnak. A mosogatáshoz kefe, fém vagy műanyag dörzsi ajánlott, a törölgetés nem javasolt, ha mégis szükséges, akkor csak egyszer használatos eszközzel megengedett.
Amennyiben az ideális mosogatószert keresi fertőtlenítő mosogatáshoz, forduljon hozzánk bizalommal és válassza a kombinált Kim szereket! Ha kérdése merült fel, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal, akik szívesen állnak rendelkezésére!