A cookie-k elfogadásával hozzájárul releváns tartalmak megjelenítéséhez. Adatait harmadik fél részére semmilyen célból nem szolgáltatjuk ki!

Minden, amit a fertőtlenítő mosogatásról tudni érdemes

Minden, amit a fertőtlenítő mosogatásról tudni érdemes

Egy vendéglátó helyen a fertőtlenítő mosogatás kulcsfontosságú a megfelelő higiéniához. Az edények tisztítását szigorú szabályok betartásával kell végezni.

A vendéglátó egységekben nem csak az ételek előállítására vonatkoznak szigorú szabályok, hanem a takarításra, illetve az edények mosogatására is. Utóbbi kapcsán fontos, hogy különbséget tegyünk, hogy mely eszközök érintkeznek vendégekkel és melyek azok, amelyeket az ételkészítés vagy a tálalás során használnak a dolgozók. 

A törvény úgy szól, hogy a vendégek által használt edények és az ételkészítéshez és tálaláshoz használt üzemi edények és eszközök mosogatását térben vagy időben el kell különíteni egymástól, a keresztszennyeződést kizáró módon. Minden olyan edényt és eszközt, amely élelmiszerrel érintkezik, rendszeresen kell mosogatni, tisztítani, és szükség esetén fertőtleníteni. 

Fertőtlenítő mosogatásra van szükség az alábbiakhoz: 

  • vendégek által használt, tehát fogyasztói edényekhez, eszközökhöz,
  • az előkészítőkben használt edényekhez, eszközökhöz,
  • az üzemi edényekhez abban az esetben. ha a fogyasztói edényekkel azonos helyen mosogatják őket.

A mosogatás alapvetően három fázisból áll: zsíroldásból, fertőtlenítésből és öblítésből. Kombinál hatású mosogatószer használatával a zsíroldás és a fertőtlenítés összevonható. Fontos, hogy a kézi mosogatáshoz használt víznek 40-45 fokosnak kell lennie. A zsíroldás és fertőtlenítés együttes elvégzéséhez a mosogatószeren feltüntetettek szerint kell eljárni, ügyelve a koncentrációra és a behatási időre

Az öblítéshez szintén 40-45 fokos víz az ideális, és az újbóli használat előtt meg kell várni, amíg az edények megszáradnak. A mosogatáshoz kefe, fém vagy műanyag dörzsi ajánlott, a törölgetés nem javasolt, ha mégis szükséges, akkor csak egyszer használatos eszközzel megengedett. 

Amennyiben az ideális mosogatószert keresi fertőtlenítő mosogatáshoz, forduljon hozzánk bizalommal és válassza a kombinált Kim szereket! Ha kérdése merült fel, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal, akik szívesen állnak rendelkezésére! 

Tartalomhoz tartozó címkék: Fertőtlenítő mosogatás