A cookie-k elfogadásával hozzájárul releváns tartalmak megjelenítéséhez. Adatait harmadik fél részére semmilyen célból nem szolgáltatjuk ki!

Mit, mivel és hogyan? Fugatisztítás hatékonyan!

Mit, mivel és hogyan? Fugatisztítás hatékonyan!

Megoldás a fugák hatékony tisztítására! Bemutatjuk a technikát, megmutatjuk a fugatisztító szereket, megismertetjük a teljes eljárással és annak hátterével. Olvasási idő 4 perc!

Egy olyan témát veszünk elő, amit nem kell bemutatni. Elkészül az álomotthon, minden anyagból a legjobbat vetted meg és boldog vagy. Telik az idő, a használattól megjelennek az amortizáció első jelei. A gyönyörű méregdrága járólap fugái, melyek eddig észrevétlenül bújtak meg, hagyták érvényesülni a lapok eleganciáját, egyre hangsúlyosabbakká válnak, a kosztól való elszíneződéstől. Hétről-hétre veszik át a főszerepet és ami nem is olyan régen világos bézs, vagy törtfehér színű volt, most fekete gyászkeretbe vonja a járólapokat. Bosszús vagy, mert még csak nem is egyformán antik a hatás, a félreeső helyeken még fellelhető az eredeti szín. Milyen szép is volt! ...és feltűrt ingujjal, nagy lendülettel, kezedben egy fogkefével négykézlábra ereszkedsz, de a lendület amilyen gyorsan feltámadt, olyan hirtelen semmivé is foszlik. Megállapítod, hogy ez így nem fog menni! ...de akkor hogyan tovább?

Magadra ismertél? Pedig eddig ez a saját történetem volt és itt még nincs vége!

Persze nekem könnyebb dolgom van, mert rendelkezésemre állnak olyan padlótisztító berendezések, amivel a profi takarító vállalkozások dolgoznak. Ez a különbség gyakorlatban nem is elhanyagolható, mert nem kell térdepelni. Viszont egy átlagos lakás méretét és a munka gyakoriságát tekintve ettől még eltekinthetünk, de helyette vízszívó porszívóra szükség lesz.

Nilfisk száraz nedves porszívó

Nekem száz négyzetmétert kellett megcsinálnom, tehát indokolt lett volna akár bérelnem egy padlótisztító berendezést. Ez a gép a Nilfisk SC351 akkumulátoros egytárcsás padlótisztító berendezése volt, mely rendelkezik vízfelszívó funkcióval.

Nilfisk SC 351 vízfelszívós padlótisztító automata gép

A tisztítószer a Domestos Professional Fugatisztító szere, mely klóros összetevőivel egyben fehérítő hatású is. Itt hívom fel a figyelmet, hogy színes, például rózsaszín, vagy sötét fugák esetén a klór nem biztos, hogy a megfelelő választás!

Diversey Domestos fugatisztító szer

Elvégeztem egy próbát úgy, hogy a flakon erre a célra kialakított csőrét a vájatba helyezve határozott mozdulattal körbe húztam egy lap fugáját, majd hagytam hatni. (Kb.3-5 perc) Ez az idő alatt elővettem egy másik, alapvetően eltérő, de hasonlóan hatékony savas gél állagú tisztítószert, a Kiehl Powerfix Gél-t. Ez egy erős és nagyon hatékony vízkőoldó szer, de szakmai körök egybehangzó véleménye szerint az egyik legjobb felújító tisztítószer, ha greslapról, vagy fugáról van szó.

Kiehl Powerfix gél nagyon erős vízköoldó tisztítószer

Ezzel ugyanúgy tettem, mint a Domestos Prof fugatisztítóval, kinéztem egy erősen szennyezett felületet és kihúztam vele a fugát. Mivel tudtam, hogy a Nilfisk SC351 gépem nem rendelkezik súroló PAD tartóval, mivel elfelejtettem elhozni és csak a gyári kefével fogok dolgozni, egy merész ötlettől vezérelve egy harmadik szert is górcső alá vettem, ez pedig a Cif folyékony súrolószere volt. Nem fűztem hozzá nagy reményeket, de tapasztalatnak megteszi. Az öt perc, amit hatásidőnek szántam tíz perc lett, mert a padlótisztító berendezést fel is kellett töltenem tisztítószeres vízzel. Erre a célra egy általános, nem túl erős szert, a Kiehl Tornado intenzív tisztítószert választottam. Miért? Mert szeretem az illatát és még soha nem csalódtam benne.

Kiehl Tornado erőteljes alaptisztítószer jó illatban

Ha őszinte akarok lenni ez esett a kezem ügyébe. A feladat elvégzésére bármilyen semleges felmosószer kis hígításban tökéletesen megteszi. A nagy mennyiségű fugatisztító szer, ami a fugákra közvetlenül kikerül úgyis dominálni fog. A víztartályba csak az illata miatt töltöttem tisztítószert. Letelt az idő, a berendezést vízadagolás és kefe funkcióra állítva ráeresztettem a próba felületekre. Először a klóros szerrel kezeltre, de alaposan időt hagyva a kefének, hogy intenzív fizikai hatást fejthessen ki, de ne irreálisan sokat, mert akkor a próba nem lenne életszerű. Szóval csak annyit időztem a folton, amennyit az egész felületre rászánnék, 4-5 másodpercet. Aztán tovább a savas foltra, majd a folyékony súrolószerrel kezeltre. Mindegyiken 5 másodperc, majd felszívó funkciót kapcsolva vissza, hogy felszívja a felületen úszó vizes oldatot. Őszintén, én nem láttam különbséget. Mindegyik folt pont úgy nézett ki, mintha hozzá sem nyúltam volna. Ez meglepő, gondoltam és nekiálltam a Domestos klóros fugatisztítóval egy másik helyen körömkefével. Körmöm szakadtáig sikálva látszateredményt értem el, de fél négyzetméter beletelt 10 percbe. Teljesen elszomorodtam. Ez így kudarc, mert nem várható el senkitől, hogy négykézláb ezt megcsinálja a teljes felületen. Majd ekkor a hátam mögött megszólalt a fiam, aki fél füllel reggel óta tanúja volt a tesztnek.
-De szép lett! Mivel csináltad? -és a három foltra mutatott.
Odanéztem és nem hittem a szememnek. A folt mindhárom helyen gyönyörű bézs színűvé, újjá változott. A megvilágosodás mosolya szaladt az arcomra.
-Persze, megszáradt! Tehát vakon kell dolgozni, az eredményt csak száradás után láthatjuk meg! Ezzel meg tudok békélni. Mondtam neki. Ő persze nem értette miről beszélek. Elmagyaráztam, mire jött a logikus kérdés.
-És melyikkel fogsz dolgozni?
-Még nem tudom. -feleltem teljesen őszintén és egyben bizonytalanul.
Lássuk csak közelebbről! A
Cif súrolószeres után a finom szemcsék maradéka ott volt a padlón és a fugában. Ezt elvetettem, nem az igazi. Sokáig tartana onnan feltakarítani.

A savastól tartottam kicsit, bár a felmosószeres közömbösítés és a vízfelszívás után igazán nagy probléma nem lehet. Magamban fontam a gondolatokat, egyiket a másikba öltve. A partnerek ódái, melyeket a savas Kiehl Powerfix-ről zengtek folyamatosan szóltak a fejemben. Aztán felütötte a fejét egy nagyon is racionális gondolat. Melyikből van annyi, amivel ma végezni is tudnék? A választási lehetőségek hirtelen egyre redukálódtak. Maradt a Domestos Professional Fugatisztító szer, mivel abból egy egész kartonnal volt az autóban, míg a Powerfix- ből csak egy bontott flakont találtam. Lássunk neki! Elpakolás, porszívózás, kutyák és macskák elzárva, gyerek önkéntes szobafogságra ítélve, mert nem tud majd kijönni egy jódarabig. Mondjuk a másik választása a fűnyírás lett volna, annak fényében logikus választásnak tűnik.