A cookie-k elfogadásával hozzájárul releváns tartalmak megjelenítéséhez. Adatait harmadik fél részére semmilyen célból nem szolgáltatjuk ki!

Nilfisk SC250 34CB hengerkefés padlótisztító automata - teszt

Nilfisk SC250 34CB hengerkefés padlótisztító automata - teszt

„Kipróbáltuk” fantázianéven indított cikksorozatunk második tesztjében egy igazi gyöngyszem, a Nilfisk kompakt hengerkefés padlótisztító automatája, az SC250 került sorra. Lássuk!

Egy régi ügyfelünk, aki saját célra vásárolt nálunk egy ilyen Nilfisk SC250-es berendezést, kérésünkre örömmel rendelkezésünkre bocsájtotta, hogy elvégezzük ezt az átfogó tesztet. Ezúton is köszönet érte! Mivel már évek óta a tulajdonában van és heti rendszerességgel használja, kialakult egy saját képe a gépről, de megkértük, hogy még ne mondja el. Előítélet nélkül szeretnénk kipróbálni, anélkül, hogy bárki szavai tudat alatt bekúsznának a saját tapasztalatainkba. Persze a padlótisztító teszt végén azért megkérdeztük.

Mit kell tudni erről a hengerkefés padlótisztítóról? Ami azt illeti ez egy három az egyben berendezés. Seprő, felmosó#slsúroló és szárító. Ez azt jelenti, hogy beindítást követően egy fázisban felsepri és begyűjti a padlón lévő szemcsés szennyeződést, nedves tisztítást végez és azonnal fel is szárítja a felületet. Ezen felül használható kemény padlóburkolaton és padlószőnyegen is. Legalábbis az ismertető marketing anyag szerint. Menjünk sorban.

Külső megjelenés: A gép méreteit tekintve kicsi és kompakt. A tolókart behajtva reteszelődik, így fogantyúként funkcionál, amelynél fogva felemelhető és így könnyen szállíthatóvá teszi. Behelyezhető akár egy nagyobb csomagtartóba, bár az igazat megvallva teljes felszereltségével a súlya meghaladja egy átlagember emelőképességét. Igazán termetesnek kell ahhoz lenni, hogy egy ilyen mutatványt végül ne egy ortopédiára szóló beutaló kövessen. Ha nincs segítség nem árt emelés előtt szétszedni és az akkumulátort, vegyszertartályt külön pakolgatni. Úgy már kicsit biztonságosabb a mutatvány. További szembetűnő tulajdonsága, hogy az előző tesztalanyunknál is tapasztalt bámulatos anyag és összeszerelési minőségek itt is megfigyelhetők. Kidolgozott részletek, finoman megmunkált minőségi anyagok, lítium-ion akkumulátor…stb.

Kezelőszervek: A kétkezes tolókaron elhelyezkedik minden kezelőszerv. Ezeket a legmodernebb OneTouch technológiás érintésérzékelő aktiválja. Ezzel elérhető az, hogy ha az ember elengedi, vagy kicsúszik kezéből az irányítás, a berendezés leállítja magát. Aktiválható a kefemotor, a szárítási funkció, a felszívógumi emelése és leeresztése, állítható a vegyszeres oldat adagolása, és kijelzi az akkumulátor töltöttségét. Lábpedállal segédkerékre emelhető az egész gép, hogy ne a puha kefén parkoljon tároláskor, illetve könnyen arrébb gurítható legyen használaton kívüli állapotban.

Nilfisk SC250 34CB hengerkefés padlótisztító automata kezelő szerve

Munkavégzés: Mint mondtuk, ez egy több funkciós padlótisztító 34 cm-es munkaszélességgel. A hengerkefés gépek általában és ez alól nem kivétel az SC250 sem, nem súrológépek. Legalábbis a szó azon értelmében, mint egy tárcsás padlótisztító. Nem lehet vele alaptisztítást végezni, nem szedi fel a letapadt festékfoltokat a szobafestő után és nem alkalmas a garázs betonjának felsúrolására sem. Ez egy finom kidolgozású, jól navigálható, csendes beltéri multifunkciós berendezés, ami napi szinten segít nagy felületeket gyorsan feltakarítani!

A nagy kapacitású, de kis méretű lítium-ion akkumulátort feltöltés után behelyeztük,

NilfiskSC250 34CB hengerkefés padlótisztító automata akkumulátora

feltöltöttük a vegyszertartályt tiszta vízzel, majd ez után töltöttük bele a tisztítószer koncentrátumot. Mi először a KIEHL Profekt Konzentrat - fénylő felmosószer  nevű termékével dolgoztunk (az illata miatt, ami nagyon kellemes), de bármely más koncentrált semleges kémhatású, vagy alkoholos általános padlótisztító koncentrátum is megteszi. Itt ez nem annyira kritikus szempont, mint kézi felmosáskor, viszont fontos szempont a habzásmentesség. Talán az alkoholos termékek jobban működnek magasfényű kőburkolaton, de csak a gyors és csíkmentes száradás végett lehet előnyösebb. Ezt a TANA SR13 - alkoholos tisztítószer termékével próbáltuk ki, őszintén én nem láttam különbséget.

Nilfisk SC250 34CB hengerkefés padlótisztító automata zárt víztartálya Nilfisk SC250 34CB hengerkefés padlótisztító automata víztartálya nyitott állapotban

A felületek különbözőek voltak, de a szennyeződés inkább csak por és a bejáratnál némi homok volt. Mivel a tulajdonos az alapfelszereltség részeként kapott kefét a fényes padlóburkolat miatt opcionálisan rendelhető mikroszálas hengerre cseréltette, ezzel kezdtünk dolgozni.  Beindítottuk a gépet. Elsőre nem akart folyadékot adagolni, de türelmesen járattuk felemelt kefével, hogy ne koptassuk, egy perc elteltével megindult a vegyszeres víz adagolása is. Utóbb kiderült, előzőleg teljesen kifogyasztották a tartályt, ezért kellett ennyit várni, hogy a folyadék körbe érjen a rendszerben. Leengedtük a szervízállásból, elkezdtünk tisztítani. A gép hajtását a hengeres kefe nem biztosítja, csak megkönnyíti, kézi erővel rá kell segíteni. Ezzel együtt oda-vissza mozgatható, asztal és pad alá betolható, vissza is húzható. A fogókar 90/180 fok között használható, alacsony helyek is könnyen hozzáférhetők így. A legfeltűnőbb és egyben legmeglepőbb tulajdonsága mégis a fordulékonysága. Ez lehetővé teszi akár szűk, bútorozott helyiségek takarítását olyan egyszerűen, mintha egy lapos felmosót, vagy egy porszívót használna az ember, csak itt ez egyszerre történik. A gép azt ígéri, hogy szemes anyagot is felszedi. Kiszórtunk némi kavicsot, kicsiket és nagyobbakat, gémkapcsot, polisztirol szigetelőanyag törmeléket és befőttesgumikat. Szóval mindenfélét, ami életszerű egy átlagos takarításkor. Ráengedtük kefét, felszedte és haladt tovább. Megnéztük a piszkos víz tartályát, oda nem került bele, mert a Nilfisk gondolt arra, hogy a szennyes víz a tartályból a lefolyóba kerül. A Nilfisk SC250 a szívócsőnél nagyobb szilárd anyag besöprésével is megbirkózik, olyan méretűvel is, amit nem tudna felszívni. Ezt úgy éri el, hogy a kefével egy szitás szűrőkosárba söpör, amin a víz átfolyik és a szemes anyag fennakad. Ezt a szűrőkosarat a gép oldalán egy mozdulattal lehet üríteni. Zseniális megoldás. Ugyanitt oldalt, ugyanilyen egyszerűen lehet kivenni a hengeres kefét csere, vagy tisztítás céljából. A takarítás ugye utánkísérettel történik. Ez azt jelenti, hogy elöl megy a gép, utána lépked a kezelő. A vizes takarítást a gép alján középen elhelyezett felszívógumival végzi, de a felszívómotor nem csak a szívásban, de a szárításban is közre játszik. Mire a kezelő rálépne a tiszta felületre, a gép már felszárította azt. Nem lesz lábnyomos a felmosás.

Kicseréltük tehát a mikroszálas hengert az alapfelszereltség részeként kapott kefés hengerre és ráengedtük a VPC teraszburkolatra. Az esővízzel letapadt homok beleült a barázdált félfa anyagú burkolat réseibe. A kefét kereszt irányban ráengedve nem, de szálirányban használva tökéletes eredményt kaptunk. A tisztítószer itt is másodlagos, általános felmosószert használtunk. A besöprés kefével, ha lehet még jobb hatásfokkal üzemelt. A helyenként előforduló letapadt nedves falevelek meg sem kottyantak annak ellenére, hogy kimondottan beltéri használatra készült padlótisztító automatáról van szó. El tudnám képzelni, hogy ez a kefe alkalmasabb lehet struktúráltabb, barázdált hidegburkolaton mint a puha kímélő mikroszálas henger. Ezzel a kefével elméletileg lehetséges a padlószőnyeg takarítása is. Rámentünk vele próbaképp. A nagyobb ellenállás a kefemotort szerintem túlságosan megterheli, bele kellett kapaszkodni és vissza kellett fogni a berendezést, mert lendületesen megindult. Elképzelhető, hogy hatékony tudna lenni habzásmentes szőnyegtisztító szerrel, de az erre a célra kifejlesztett szőnyegsamponokkal biztos nem, mert ha habot szívna, az a berendezést károsíthatná, illetve a hab miatt tartálytelítettséget érzékelne és letiltana. Egy biztos, azt az extra hosszú üzemidőt, amit a nagy akkumulátor kemény burkolaton biztosít, szőnyegen biztos nem tudja produkálni.

Ha ki kéne emelni valami negatív tulajdonságot is, akkor az a zajkibocsátása. Gyári értéke 63 dB, amit mérni nem állt módunkban, de míg a kefemotor működése kimondottan halk, a felszívó és szárító funkció egy fodrász hajszárító búra hangerejével vetekszik. Nem nagyon hangos, de van az a helyzet amikor beltérben zavaró tud lenni. Azt mondanám határeset. Mint egy fali kézszárító.

Karbantartás: A Nilfisk SC250 alapvetően karbantartásmentes berendezés. A víztartály ürítésén, elmosásán, a kefe cseréjén és tisztításán kívül nem igényel karbantartást. Az akkumulátort érdemes rendszeresen lemeríteni és feltölteni, de a hálózati töltést a töltő szabályozza.

Ajánljuk a Nilfisk SC250 hengerkefés padlótisztítót mindenkinek, aki igényes környezetére és nagy beltéri felületeket kell napi szinten patika tisztán tartania.

...és a gép tulajdonosa mit mondott? "Lépcsőforduló alatt, kis helyen tárolható gép, amit könnyű kezelni és tisztán tartani. Minőségi, szerintem örök élet plusz egy. Elégedettek vagyunk vele!"

Tartalomhoz tartozó címkék: padlótisztító berendezés